کتابخانه و خانه فرهنگ ونسلا
معماران: هلن و هارد
محل سکونت: ونسلا، نروژ
کارفرما: ونسلا کومن
مساحت: 19380 متر مربع
سال پروژه: 2011
عکس: امیل اشلی
دیدگاه معماران:
معماران نروژی هلن و هارد برای کتابخانه جدید خود در مرکز جامعه ونسلا ، به دنبال : یک ظرافت پیچیده به همراه تسهیلات عمومی و نوعی پیوند بین خانه و جامعه و مرکز آموزش های موجود بودند ، و تبدیل شدن یک فرمت از میدان اصلی شهر به نمایی شفاف و یک ایوان سرپوشیده. و در واقع هدف اصلی آنها ترکیب : ساختار ، زیرساخت های فنی و قابلیت ایجاد یک عنصر معماری با هویت زیبا و پویا در راستا هدف اصلی مشتری که همان مرکز فرهنگی شهر میباشد.
هدف اصلی از طرح لایه لایه و دنده ای در نما و طراحی داخلی پروژه:
الوارهای چوب پیش ساخته و چند لایه اجازه میدهد تا به راحتی از خطوط منحنی استفاده شود ، که این نوع طراحی ایجاد عملکرد رابط فضایی را با عناصر روشنایی طبیعی در بر دارد و همچنین ایجاد یک تب و تاب نرم به فضای داخلی به همراه ارائه یک فضای نیمه آکوستیک و شامل بهترین ایده در طراحی تهویه هوا بوده است . در این پروژه توسعه استفاده از الوارهای چوبی به صورت دنده ای به طوری بیان شده که برای ایجاد ساختارهای ترکیبی قابل استفاده میباشد.در قسمت ورودی اصلی ساختمان دهانه الوارها به اندازه عرض ساختمان و بعد از وارد شدن در فضای داخلی به آرامی این دهانه ها برای ایجاد یک فضای صمیمی تر متراکم میشوند.
این پروژه نمونه ای از کارهای هلن و هارد میباشد که از طریق رعایت استانداردهای موجود در طراحی تمرکز ویژه ای در کاهش انرژی داشته است و در تمام قسمت های پروژه میتوان دید که از نظر صرفه جویی در انرژی در رتبه A قرار دارد . و با توجه به تعریف انرژی در نروژ به عنوان یک کتابخانه کم مصرف به ثبت رسیده است.
عکسهای بیشتر در ادامه مطلب
شرکت نیویورکی معماری شهری ، طراحی ویلا ی یک خلبان را با بررسی ایده ی پرواز در قامت کاتالیزوری برای طراحی معمارانه خلق کرده است.
این سکونت گاه برای یک خلبان بازنشسته با ترکیب اجزای پیاده شده ی هواپیما تولید شده، و در نزدیکی یک برکه ی کوچک واقع گردیده است. شکل ساختمان در استخر خانه بازتاب یافته و بر آن تأکید شده است.
ساختمان چنانچه به عنوان یک حجم_شناور
بین آب وتوسط هوا احاطه شده و با یک حجم معلق و بسط یافته ی عمودی مفصل_بندی گردیده
است. چرخش سکونت گاه تأمین حداکثر نور روز را با پنل های لعاب دار نصب شده بر روی
چارچوب های فلزی پرچ شده ، چنانچه توسط قاب فلزی مجوف احاطه گردیده، ممکن می
سازد.
این عناصر خاص بافت ابرها در حالی که اشعه ی خورشید را کاهش می دهند و سایه های ملایمی را ایجاد می کنند، تکرار کردند.
فضای داخلی خانه از توالی سه فضای اولیه بخش وسیع نشیمن گاه، اتاق خواب معلق و یک کتابخانه شکل یافته است. فضای انتهایی در جایگاه مخزن خاطرات شخصی مالک و همچنین یک منطقه برای برای تفکر و مطالعه ظاهر شده است. یک پنجره ی بزرگ مقیاس با جنگل مجاور خانه مواجه گردیده، در حالی که فضای خلوت دیگری را در پشت خانه در مقابل اتاق خواب اصلی پدید آورده است.
یک مجموعه از فضاها مابین دو فضای اصلی پنهان شده، و توسط پلکان مرکزی گردان چنانچه به سمت اتاق خواب در بخش بالایی ساختمان حرکت می کند، به نمایش در آمده اند. برنامه های متنوع به شکل مستقل در تضاد با آداب مرسوم زندگی سازماندهی شده اند.
عکسهای بیشتر در ادامه مطلب
رنزو پیانو در سال 1937 در جنوا
ایتالیا متولد شد. در سال 1970 با ریچارد راجرز انگلیسی به همکاری پرداخت
این دو با طراحی مجموعه پومپیدو به شهرت رسیدند.
پیانو در مقام معمار (های-تک) شروع به کار کرد و بعد ها به عنوان معمار
ارگانیک شناخته شد و در نهایت به عنوان یک معمار مبتکر و خلاق در فنون و
روش های ساختمان سازی به شهرت رسید و هنوز هم بهترین نشان و افتخار کار های
او تلاش وتحقیق مداوم برای یافتن افق های جدید معماری است که از طریق روش
های جدید فضا سازی و با تا کید بر قدرت تفسیر وباز اندیشی در مورد نیازها
وانتظارات انسان معاصرحاصل می شود .
پیانو همیشه تلاش کرده روش ها و مفاهیم سنتی در مورد جهت و نحوه قرار گیری
ساختمان را مورد باز اندیشی قرار دهد وبا استفاده از شرایط و قابلیت های
طبیعی اقلیم و محیط اطراف ساختمان و هدایت ویژگی های مطلوب آن به داخل
فضایی خوش آیند وسازگار باشرایط طبیعی را در داخل ساختمان خلق نماید .
موضوع عجیب دیگر این که وی در اسکیس هایش ایجاد جریان ها و اشعه ها در
اطراف ساختمان و تعامل آن ها با خورشید همیشه با مداد کمرنگ و سبز نشان می
داد .
با اینکه پیانو یک بنا زاده است و با قوانین و اصول مقبول ساختمان سازی
بخوبی آشناست اما همیشه تلاش کرده طافق ها وشیوه های جدیدی را جستجو کند تا
پتانسیل های جدید مصالح را کشف و کیفیت و ارزش های انسانی صنعت گری را غنی
کند .
مجموعه فرهنگی ژان ماری تجیبائو – نیوکالدونیای فرانسه
طراحی 1991- ساخت 1993 تا 1998
ضوابط و استانداردهای طراحی کتابخانه
انواع روشهای دسترسی به کتاب عبارتند از:
الف: مخزن بسته
ب: مخزن باز
پ: دسترسی آزاد
الف:
مخزن بسته: در این روش کتابها در فضایی ذخیره می شوند که صرفا دسترسی
کارکنان به آنها مسیر است و مراجعه کنندگان می بایست کتاب مورد نظر خود را
طریق آنها دریافت نمایند در این حالت پیش بینی باز شو و راهروهای بین قفسه
اهمیت کمتری می یابند و در نتیجه سطح کمتری اشغال می شود.
ب: مخزن باز: این نحوه کتاب عموماً در کتابخانه های علمی و تخصصی مانند دانشگاه ها و موسسات آموزشی رواج دارد. این روش نسبت به روش بسته جای بیشتری اشغال می کند زیرا باید جای کافی برای عبور خوانندگان و انتخاب کتاب توسط ایشان فراهم شود در این حالت محاسبه تعداد کتاب در هر متر مربع به شیوه آرایش قفسه ها بستگی دارد.
پ: دسترسی آزاد
در
این روش کتابها به صورت پراکنده چیده می شوند تا خوانندگان به مطالعه
تشویق شوند. در اغلب کتابخانه مدارس، بیمارستانها و کتابخانه های عمومی به
این ترتیب کتاب ذخیره می شود. در این حالت قفسه ها منحصر به ذخیره کتاب
عموما در کتابخانه های علمی و تخصصی مانند دانشگاه ها و موسسات آموزشی رواج
دارد. این روش نسبت به روش بسته جای بیشتری اشغال می کند زیرا باید جای
کافی برای عبور خوانندگان و انتخاب کتاب توسط ایشان فراهم شود در این حالت
محاسبه تعداد کتاب در هر مترمربع به شیوه آرایش قفسه ها بستگی دارد.
سازه های چوبی
در روش های نوین صنعتی سازی نه تنها به مسئله مسکن بلکه به بهره برداری بهینه از مصالح، سرعت و کیفیت ساخت نیز توجه شده است. یکی از راه های بهبود ایجاد مسکن استفاده از سیستم های ساخت و ساز صنعتی یا نیمه صنعتی می باشد که در اصطلاح فنی به آن بکارگیری مصالح پیش ساخته و نیمه پیش ساخته گفته می شود. در زمینه تولید ساختمان های نیمه پیش ساخته تکنولوژی های بسیاری در کشورهای پیشرفته جهان ایجاد شده است.
یکی از بهترین روش های تولید ساختمان نیمه پیش ساخته، فن آوری و بهره برداری از چوب به عنوان رایج ترین و فراوانترین مصالح موجود در طبیعت می باشد، بطوریکه در آمریکا، کانادا، اروپا، ژاپن، چین و دیگر ممالک پیشرفته به عنوان یک سیستم پایدار و مطلوب مورد توجه قرار گرفته است. ایجاد مسکن بدین صورت برای حدود 2 میلیارد نفر از مردم جهان گواه بر این ادعا می باشد.
امروزه انسان در ساخت خانه های چوبی با تکیه بر علم و تکنولوژی به کیفیت و اهداف ویژه ای رسیده است. در ساخت سازه از چوب کیفیت درختان مورد استفاده به عنوان شاخص اصلی می باشد. با توجه به کیفیت انواع چوب های می توان نتیجه گرفت که چوب درختانی که در منطفه کمربندی واقع در مدار 66 درجه و 33 درجه شمالی رشد نموده اند، مناسبترین نوع چوب برای ساخت خانه می باشد. علت مرغوب بودن این چوب ها رشد کند درختان در مناطق سردسیر و بالا بودن چگالی و سخت شدن بافت های چوب می باشد.
سبک سازی، مقاومت بالا در برابر زلزله، سرعت در ساخت و بازگشت سریع سرمایه، عایق بندی و کاهش چشمگیر مصرف انرژی، عمر طولانی و بالای 100 سال سازه، زیبایی و سازگاری با اقلیم و آب و هوای مختلف، نداشتن نخاله ساختمانی از جمله مواردی هستند که ساخت خانه های چوبی را در ردیف خانه های جذاب و مورد اقبال در دنیا قرار داده است.
مزایایی خانه های چوبی:
سبک سازی و مقاومت بالا در مقابل زلزله
سرعت در ساخت و بازگشت سریع سرمایه
عایق بندی و کاهش چشمگیر مصرف انرژی
عمر طولانی سازه
کاهش پرت مصالح ساختمانی
صنعتی سازی و افزایش کنترل کیفیت در کارخانه
استفاده از نیروی کار حرفه ای
کاهش آلودگی محیط زیست
افزایش ایمنی کار
زیبایی و سازگاری با شرایط مختلف آب و هوا
کاهش اثرات منفی الکترومغناطیس بر انسا
استحکام در برابر زلزله:
ساختمان های چوبی کاربرد و شناخت وسیعی در کشورهای امریکا، ژاپن، کانادا و اروپا دارند. بطور کلی این سیستم به علت سبک بودن برای مناطق زلزله خیز بهترین سیستم به حساب می آید.
سیستم سازه ای ساختمان های چوبی در اکثر کشورهای دنیا در مناطق زلزله خیز برای ساخت ساختمان های مسکونی با ارتفاع معمولی استفاده می شود. در کشور امریکا بیش از 80% ساختمان ها بوسیله چوب ساخته شده اند.
در استانداردهای خانه های چوبی، یک ساختمان مستحکم به سازه ای گفته می شود که پس از وقوع زلزله مطمئن و سالم بماند و قابل بهره برداری و زندگی باشد در صورتیکه در سازه های فولادی و بتنی منظور از ساختمان مستحکم خانه ای است که در هنگام وقوع زلزله صدمات جانی آن به حداقل برسد ولی صدمات مالی و بهره برداری آن قابل تعیین نمی باشد.
زمین لرزه های فراوانی که در نقاط مختلف جهان روی داده، نشان دهنده این است که خانه های با اسکلت چوبی مقاومت بسیار بالایی در برابر زمین لرزه دارند.
یک اصل بسیار مهم در این سیستم سازه ای یکپارچگی سازه می باشد. همه دیوارها، سقف ها، سقف خارجی، پی و دیگر اجزای سازه با دقت بسیار همانند جعبه ای یکپارچه به هم دوخته می شوند.
از مهمترین مزایای سازه های چوبی مقاومت بالای آن ها در برای انواع بلایای طبیعی ( زلزله، سیل و آتش سوزی) می باشد. ضریب میرایی بالای چوب آن را مناسبترین نوع مصالح برای طراحی سازه های مقاوم در برابر زلزله می نماید و نیز کاهش بار مرده ساختمان تا هفت برابر نسبت به سازه های فولادی و بتنی بر این مقاومت می افزاید. بدین ترتیب به جرات می توان سازه های چوبی را یکی از بهترین سیستم های مقاوم در برابر زلزله دانست.
از مزایای دیگر ساختمان های چوبی امکان سازگار نمودن آن با شرایط آب و هوایی گوناگون می باشد. امروزه شاهد ساخت سازه های چوبی در دماها و رطوبت های مختلف در نقاط متفاوتی از جهان هستیم. در مناطق سردسیر که دارای زمستان های طولانی است و اغلب دمای هوا زیر صفر می باشد ساختمان های چوبی به عنوان بهترین گزینه معرفی می شوند.
مقاومت خانه های چوبی در برابر آتش سوزی و موریانه:
با مراجعه به تجارب و آزمایش های انجام شده در مقابل آتش دیده شده است که سازه های چوبی نسبت به سازه های دیگر بسیار مقاوم تر است زیرا مقاومت چوب پس از افزایش حرارت نسبت به فولاد و بتن با سرعت کمتری کاهش می یابد، به عبارت دیگر یک سازه چوبی در آتش سوزی نسبت به سازه های فولادی و بتنی مدت زمان بیشتری پایدار می ماند. فولاد در حرارت زیاد آتش سوزی مقاومت خود را از دست داده و مذاب می گردد و بتن نیز به شدت ترک خورده و خرد می شود در حالیکه چوب به آرامی سوخته و برای مدت زیادی مقاومت خود را حفظ می کند زیرا که ذغال ایجاد شده در سطح چوب مانع نفوذ سریع آتش و حرارت به داخل آن می شود و زمان بسیار مناسبی برای اطفای حریق و نجات ساختمان و ساکنین بوجود می آورد.
همچنین مقاومت ساختمان های با سیستم چوبی در مقابل حریق را می توان به واسطه ورق های گچی که تمامی سطح داخلی ساختمان را می پوشاند، حداقل یکساعت بیشتر نمود.
سازه های چوبی با اشباع عمقی چوب مورد استفاده در مقابل نفوذ موریانه ایمین می گردند. البته از مواد شیمیایی نیز برای مقابله با موریانه در دیواره های چوبی استفاده می شود. علاوه بر آن از روش های مکانیکی مانند کیپ بندی با مواد لاستیکی و … نیز استفاده می شود.